streda 15. augusta 2012

Oznam na škole

Zavesili sme včera túto tabuľku (format A2)  na školu, aby ľudia vedeli, čo sa na stavbe robí a bude robiť a aj oznam o našich kurzoch.

pondelok 13. augusta 2012

Sobotná brigáda


Ako prvý prišiel pán Igor Turzo, ktorý obdivuhodne pomáhal pri hrabaní pokosenej trávy, sám to celé vyčistil. Pán Turzo nás aj ohromne povzbudzuje v našej činnosti. Stačí keď je tam a všetko ide ľahšie :-).

V sobotu Heňo s Táňou odkopali zeminu, odstránili omietku na západnej strane budovy a odfúrikovali.


 Heňo na tej západnej strane budovy objavil trhlinu až do základov, zdá sa byť už dlhšie zastabilizovaná, lebo na vnútornej strane omietka v hornej polke steny nemala trhlinu.

Siesta na priedomí.

Marián vyčistil chodník, ani nechcite vidieť aký bol zarastený (ten chodník).

Heňo potom vyčistil aj južnú časť fasády.

Pohárik vínka pred vynikajúcim obedom.

Na ukážku - kus cementového soklíka a zavlhnuté murivo za práve odstráneným cementom.

Šibalka Táňa za kolesom sa pred foťákom skrýva, inak makala ostosedem. Na stene vidíte vlhkosť stúpajúcu dosť vysoko, vďaka vnútorným sololitovým obkladom, ale aj vďaka veľkým kolesám, ktoré sme o budovu opreli a tak stenu nemohlo slnko vysušiť.



piatok 10. augusta 2012

Piatková brigáda

Vďaka Anne, Vladovi, Borisovi, Zuzane a Julovi sa dnes veľa práce spravilo.

Predzáhradka bola zarastená, vytrhali sme burinu a.... odkopali sme pri fasáde. Zistili sme, že stavba má horizontálnu hydroizoláciu, ibaže zemina siahala až nad ňu. Dá sa teda predpokladať že po vysušení steny nebude pretrvávať problém s vlhkosťou steny.

V miestnosti kde bude praktická výučba sme začali odstraňovať vnútorné obloženie a našli sme tam aj prerastené korene :-)

Takto vyzerá tá mozaika starých omietok a náterov.

Tu vidno kryštáliky soli na povrchu steny.


Julo vyčistil sklad, postavili sme police a začali sme ich plniť vytriedenými užitočnými predmetmi, ktoré nám Julo daroval.

Anna okrem iného aj obila cementový sokel na južnej fasáde a pekne chodníček vyčistila.
Zuzana pokosila už po tretí krát celý dvor.

pondelok 6. augusta 2012

Využívanie školy

Priestory školy sú pre našich členov k dispozícii, Petra to už využila a prišla si trénovať dekorácie s hlinenými omietkami.


nedeľa 5. augusta 2012

Nábytok od klubu Kontiki

Julo nám daroval 30 stoličiek, kuchynku a iný nábytok, lebo bohužial jeho klub Kontiki musel z Petržalky vysťahovať. Knihy z klubu Kontiki budú v spoločnej knižnici s ArTURom. Ďakujeme Julovi aj Edovi, ktorý pomohol nábytok presťahovať.


piatok 3. augusta 2012

Staré učebnice na povale

Katarínka začala čistiť staré učebnice, ktoré sme našli v hline na povale, niektoré sú z predvojnového obdobia. Asi si spravíme v centre aj múzeum :-)